Otvori menu pristupačnosti, klikni enter Preskoči do sadržaja, klikni enter Preskoči do navigacije, klikni enter Preskoči do pretraživača, klikni enter
Otvori panel pristupačnosti
Pratite nas na Facebook Pratite nas na Youtube Pratite nas na Instagram Pratite nas na Twitter

Promocija 3D animacije dubrovačke karake u okviru EU projekta REMEMBER


Promocija 3D animacije dubrovačke karake u okviru EU projekta REMEMBER

U povodu Dana Europe i 150. obljetnice osnutka Dubrovačkih muzeja, Dubrovački muzeji u suradnji s Lučkom upravom Dubrovnik, u ponedjeljak 9. svibnja 2022. godine u tvrđavi sv. Ivana u Pomorskom muzeju organizirano je predstavljanje realistične 3D animacije karake (autor 3D animacije Dario Bajurin, produkcija Unimedia) – najznamenitijeg trgovačkog broda Dubrovačke Republike, koja je izrađena u sklopu EU projekta  REMEMBER, u okviru Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014.–2020., u kojemu je Lučka uprava  Dubrovnik jedan od projektnih partnera. 

Europskim projektom REMEMBER - REstoring the MEmory of Adriatic ports sites. Maritime culture to foster Balanced tERritorial growth (Oživljavanje sjećanja na jadranske luke. Pomorska kultura za poticanje teritorijalnog rasta) u koji je uključeno 8 pomorskih gradova na dvije strane Jadrana (Ancona, Ravenna, Venecija, Trst, Rijeka, Zadar, Split i Dubrovnik) nastoji se valorizirati materijalna i nematerijalna pomorska kulturna baština kao resurs koji je stoljećima omogućavao stvaranje ekonomskog, kulturnog i umjetničkog bogatstva.
Zahvaljujući sredstvima iz Programa prekogranične suradnje Italija–Hrvatska 2014.–2020., Lučke uprave za srednji i sjeverni Jadran sa sedam partnera (Lučka uprava za srednji i sjeverni Jadran, Lučka uprava za istočni Jadran, Politehničko sveučilište regije Marche, Lučke uprave Zadar i Dubrovnik, Narodni muzej Zadar, Javna ustanova za razvoj Splitsko-Dalmatinske županije i Klaster intermodalnog prijevoza Rijeka) sudjeluju u izradi prijedloga za novi oblik predstavljanja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti pojedinih luka, uz prikazivanje još nepoznatih aspekata, a sve u cilju pružanja novog načina korištenja sadržaja i pristupa saznanjima o povijesti i tradicijama pomorstva, o objektima i infrastrukturama vezanim za život i funkcionalnost luka. Nove tehnologije s najmodernijim uređajima učinit će takvo predstavljanje atraktivnim i pristupačnim svim posjetiteljima. Materijalna i nematerijalna pomorska i druga kulturna baština kroz projekt REMEMBER sadržana je i predstavljena na 
zajedničkoj platformi partnera projekta nazvanoj ADRIJO, kojoj će se moći pristupiti preko linka www.adrijo.eu.

Pored prikupljenih povijesnih sadržaja, izrade kratkog filma Karaka i ADRIJO platforme, kroz suradnju Lučke uprave Dubrovnik i Pomorskog muzeja Dubrovačkih muzeja osmišljen je i realiziran u tvrđavi sv. Ivana u sklopu stalnog postava info kutak, u kojemu će se prikazivati animacija o najvećem trgovačkom jedrenjaku Dubrovačke Republike, kao simbolični doprinos ponude posjetiteljima Pomorskog muzeja. Za potrebe prikazivanja izrađen je i drveni stalak u obliku brodskog rebra dubrovačke karake, koji je osmislio i izradio preparator za drvo Dubrovačkih muzeja Željko Ćatić.

Na predstavljanju je uz ravnateljicu Dubrovačkih muzeja Ivonu Michl govorila i Kristina Laptalo, voditeljica Odjela za kontroling i EU projekte Lučke uprave Dubrovnik.
Arhiva