Otvori menu pristupačnosti, klikni enter Preskoči do sadržaja, klikni enter Preskoči do navigacije, klikni enter Preskoči do pretraživača, klikni enter
Otvori panel pristupačnosti
Pratite nas na Facebook Pratite nas na Youtube Pratite nas na Instagram Pratite nas na Twitter


logo interreg adrion inter-pass

CYSCROMS - Cyber safety in Croatian maritime transport sector


Kibernetička sigurnost u hrvatskom pomorskom prometu

Projekt CYSCROMS (Cyber safety in Croatian maritime transport sector)  započeo je  u listopadu 2023. godine i trajat će do rujna 2026. godine. 
Vodeći partner projekta je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Uz Ministarstvo projektni partneri su Lučka uprava Ploče, Lučka uprava Zadar, Lučka uprava Split, Lučka uprava Dubrovnik, Plovput d.o.o. i Jadrolinija.


Projekt je prepoznat kao strateški važan za podizanje razine kibernetičke zrelosti i otpornosti pomorskog prometa te neometanog pružanja usluga u pomorskom prometu, usklađen sa zakonodavstvom Europske unije i nacionalnim zakonodavstvom koje uređuje kibernetičku sigurnost.


Projektne aktivnosti partnera koordinira Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kao nadležno sektorsko tijelo za promet u Republici Hrvatskoj, a isporučevine projekta unaprijedit će upravljanje rizicima za sigurnost mrežnih, kibernetičkih te sustava operatora ključnih usluga, što će rezultirati poboljšanim sposobnostima projektnih partnera da ostvare propisane sigurnosne zahtjeve.


Uvodna konferencija projekta CYSCROMS održala se u četvrtak 29. veljače 2024. godine u prostorijama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.
Uz Ministarstvo, kao vodećeg partnera na projektu Kibernetička sigurnost u hrvatskom pomorskom prometu - CYSCROMS, na konferenciji su sudjelovali i projektni partneri iz konzorcija, kao i zainteresirana javnost.