Nakon dugih i nestrpljivih iščekivanja šta će se dogoditi sa ovogodišnjom sezonom uplovljavanja brodova na kružnim putovanjima u našem Gradu, napokon lijepa vijest. U petak 31.srpnja u ranim poslijepodnevnim satima u dubrovački je akvatorij uplovio luksuzni francuski putnički krstaš LE CHAMPLAIN.
Francuski brodar Compagnie du Ponant (Marseille), specijaliziran za luksuzna kružna putovanja, odlučio je svoj post-corona povratak u redovne plovidbe započeti baš sa Dubrovnikom kao lukom ukrcaja (Home port).

Iz Gruža će svakog petka, sve do 25 rujna, polaziti na tjedna kružna putovanja dalmatinskom obalom, tičući luke Kotor, Mljet, Korčula, Vis, Hvar, Trogir i Zadar. Njegovi putnici će iz Pariza stizati u Zračnu luku Dubrovnik zrakoplovima Croatia Airlinesa.
 LE CHAMPLAIN, koji plovi pod francuskom zastavom, isporučen koncem rujna 2018. u norveškom brodogradilištu Vard Langsten Tomrefjord. Ima 9900 GT, dug je 131 metar a na svojih pet putničkih paluba može prihvatiti do 184 putnika o kojima se brine 112 članova posade.
 Za grušku je luku ovo jedan skromni ali zato i izuzetno značajan povratak u redovno poslovanje sa brodovima na kružnim putovanjima. Zaželimo brodu LE CHAMPLAIN, kojemu je ovo prva posjeta Dubrovniku, dobro more i sretna putovanja - dobrodošao! Bienvenue!


Tekst i fotografija: Neven JerkovićArhiva