X

INAUGURALNI DOLAZAK BRODA VIKING ORION U LUKU DUBROVNIK - GRUŽ

U grušku je luku u četvrtak 28. lipnja u ranim jutarnjim satima uplovio putnički krstaš VIKING ORION na svom prvom komercijalnom putovanju iz Barcelone prema Veneciji, tičući luke Marseille, Monte Carlo, Livorno, Civitavecchia, Napulj, Krf, Dubrovnik i Split. Tom je prigodom, u jednom od brojnih brodskih salona održana i ceremonija razmjene plaketa i prigodnih poklona između zapovjednika broda kapetana Andersa Steena i predstavnika Lučke uprave Dubrovnik.

 

Novogradnja 6254, u početku nazvana VIKING SPIRIT, a potom ipak krštena imenom VIKING ORION, početkom je lipnja u brodogradilištu Fincantieri Ancona isporučena brodaru Viking Ocean Cruises i peti je po redu brod blizanac jednakih karakteristika kao prethodna četiri. Dug je 228 metara, ima 47.842 GT, a na svojih 9 luksuznih putničkih paluba može ugostiti 928 putnika. Kuma broda je američka astronautičarka Anna Fisher.

 

Ne treba posebno napominjati da su i njegova četiri prethodnika, VIKING STAR, VIKING SEA, VIKING SKY i VIKING SUN redovno do sada uplovljavali u grušku luku. Viking Ocean Cruises je, sa zadnjom isporukom sredinom 2027., s brodogradilištem Fincantieri tako uspješno realizirao tek trećinu narudžbe od ukupno 16 planiranih brodova blizanaca, od kojih bi nas sljedeći VIKING JUPITER trebao posjetiti već u travnju sljedeće godine.