X

PREDSTAVLJANJE ZAJEDNIČKE SURADNJE LUČKE UPRAVE DUBROVNIK I ZRAČNE LUKE DUBROVNIK NA EUROPSKOM PROJEKTU “ INTER-PASS“

PREDSTAVLJANJE ZAJEDNIČKE SURADNJE LUČKE UPRAVE DUBROVNIK I ZRAČNE LUKE DUBROVNIK NA EUROPSKOM PROJEKTU " INTER-PASS"

Lučka uprava Dubrovnik i Zračna luka Dubrovnik na konferenciji za medije održanoj 28.02.2018. u prostorijama Lučke uprave Dubrovnik, predstavili su europski projekt INTER-PASS (Intermodal Passengers Connectivity) na kojem će zajedno surađivati do kraja 2019. godine.

Projekt INTER-PASS ima primarnu svrhu poboljšanja infrastrukture i operacija na povezivanju zračnih luka s pomorskim lukama. Projekt osim Dubrovnika obuhvaća Pulu, Bari i Corfu, ali i pridruženog člana, Veneciju. Operacija u sklopu ovoga projekta koju provodimo skupa s Lučkom upravom- „homeport", traje od 2015. i dodatno donosi oko 65 000 putnika godišnje, rekao je na konferenciji za medije koordinator za odnose sa korisnicima usluga Zračne luke Dubrovnik, Josip Paljetak, koji je istaknuo kako mu je iznimno drago što surađuju skupa s Lučkom upravom na novom europskom projektu.

Pomoćnik ravnatelja za za operativu,razvoj i održavanje Lučke uprave Dubrovnik, Hrvoje Kulušić rekao je da je INTER-PASS projekt čiji je opći cilj ojačanje intermodalnih veza između luka i zračnih luka u jadransko-jonskoj regiji.

Radi se o organizaciji transfera putnika koji dolaze u sklopu „homeport" operacija kompanijom Thomson Cruises, koja će se ubuduće zvati Marella Cruises. Ti putnici se ukrcavaju na brod Marella Celebration. U sklopu projekta , dobit ćemo sredstva, koja će se utrošiti na izgradnju nadstrešnice da se ti putnici imaju gdje skloniti u slučaju lošijih vremenskih uvjeta. Također, radit ćemo na „hardware" i „software" rješenju uz koje ćemo poboljšati komunikaciju prema gostima u smislu informiranja, rekao je g. Kulušić.

Ukupna sredstva za projekt INTER-PASS iznose 1.498.568 eura, od čega je za Zračnu luku Dubrovnik , kao vodećeg partnera, osigurano 359.340,19 eura, a za Lučku upravu Dubrovnik 193.290,19 eura. Od spomenutih iznosa 85% sufinancirano je od Europskog fonda za regionalni razvoj(bespovratna sredstva).