X

ADIO CLASSICA

U četvrtak 12.listopada u ranim je jutarnjim satima u grušku luku uplovio talijanski putnički megakrstaš COSTA neoCLASSICA. Vijest sama po sebi za turistički Dubrovnik i ne bi bila posebna da se ne radi o posljednjoj posjeti svima nam dobro znanog broda, jednog od najčešćih poratnih posjetitelja našega Grada.

Sagrađena 1991. kao COSTA CLASSICA, prvi je put je bacila sidro pod gradskim mirima 25.svibnja 1997. i tako, zajedno sa brodovima COSTA VICTORIA i COSTA MARINA, inaugurirala najopsežniji program posjeta kojeg je jedan putnički brodar u slijedećih deset poratnih godina uopće postavio prema Dubrovniku. Njihovim tragom nastavili su kasnije i drugi brodari dovodeći na koncu Dubrovnik među danas najprestižnije svjetske luke za prihvat brodova na kružnim putovanjima.

Popodnevni odlazak iz gruške luke će biti najvjerojatnije posljednji susret COSTA neoCLASSICE sa Dubrovnikom, jer nakon toga do ožujka odlazi prema Maldivima, gdje će najvjerojatnije završiti u tamošnjim rezalištima ili možda čak pronaći novog kupca. Naime, velikim programom izgradnje novih putničkih megakrstaša Costa Crusies je odlučila iz svoje flote otpisati neke svoje starije brodove, nažalost među njima i svoj najstariji brod, nama dragu COSTA CLASSICU.

Brod, koji je svojom pojavom pod gradskim mirima u prvim poratnim godinama nepokolebljivo vraćao vjeru u život našega Grada, zaslužio je počasno mjesto među legendarnim brodovima koji su ga, svaki na svoj način, zadužili i koje zbog uloge u njegovim najtežim danima nikada ne bi smjeli zaboraviti. Što bi se, poučeni novijom praksom, lako moglo i dogoditi.

 

N.Jerković