Otvori menu pristupačnosti, klikni enter Preskoči do sadržaja, klikni enter Preskoči do navigacije, klikni enter Preskoči do pretraživača, klikni enter
Otvori panel pristupačnosti
Pratite nas na Facebook Pratite nas na Youtube Pratite nas na Instagram Pratite nas na Twitter
logo interreg adrion inter-pass


INTER-PASS

INTER-PASS – Intermodalna putnička povezanost između luka i zračnih luka  je projekt odobren od  INTERREG ADRION programa. Projekt je započeo u siječnju 2018. i očekuje se da će biti završen do prosinca 2019. Ukupan odobreni proračun projekta iznosi 1.498.568 EUR od čega je 85% sufinancirano od strane Europskog fonda za regionalni razvoj.

Na projektu će sudjelovati 8 projektnih partnera iz Italije, Hrvatske i Grčke te jedan pridruženi partner.  Projektni partneri koji sudjeluju u projektu su: Zračna luka Dubrovnik, Lučka uprava Dubrovnik, Airports of Apuglia, Southern Adriatic Sea Port Authority, Zračna luka Pula, Lučka uprava Pula, Technological Educational Institute of Epirus – Research Committee, Corfu Port Authority S.A. i pridruženi  partner Venezia Terminal Passeggeri S.p.A.

Mnogi pomorski gradovi u Jadransko-Jonskoj regiji su suočeni sa vrlo visokim brojem putnika u srcu sezone i u kojima su kružna putovanja i kružni turizam značajni čimbenici regionalnog i lokalnog razvoja. Nažalost, za većinu od ovih "domaćih luka” za kruzere i trajekte je karakterističan nedostatak povezanosti između različitih načina prijevoza, u prvom redu povezanost sa regionalnim zračnim lukama.

Glavni cilj INTER-PASS projekta je poboljšati intermodalnu povezanost između luka i zračnih luka u Jadransko-Jonskom području da bi se unaprijedio protok putnika, većinom turista koji su na kružnom putovanju i koji posjećuju turistička odredišta na Jadranskoj i Jonskoj obali na vrhuncu sezone.

Tri konkretna rezultata projekta će biti:

1) Mrežna suradnja vezana za intermodalnu i multimodalnu povezanost između luka i zračnih luka na Jadransko-Jonskom području. Mreža će biti mjesto gdje će partneri i ostali sudionici razmjenjivati znanja o inovativnim rješenjima (tehnikama, metodama, operativnim kodovima i sl.) koja bi se lako i   uspješno primjenjivala u Jadransko-Jonskom kontekstu.

2) Plan djelovanja za svako područje, pomoću kojeg će se definirati rješenja koja se trebaju testirati i primjenjivati u pojedinim gradovima. Testiranje 4 definirana rješenja koje će se primjeniti u Dubrovniku, Puli, Bariju i Corfuu tijekom ljeta 2018. imaju za cilj konkretno ubrzati kretanje turista između luka i zračnih luka.

3) Razrada zajedničkog Integriranog Strateškog Plana za multimodalni prijevoz putnika između luka i  zračnih luka koji će se podijeliti sa ostalim lukama, zračnim lukama i vlastima smještenim na Jadransko-Jonskom području.

U Dubrovniku od 30-31. siječnja 2018. održan je Kick off meeting projekta, na kojem su predstavljeni projektni partneri i raspravljalo se o projektnim aktivnostima, vremenskim rokovima i rezultatima aktivnosti. Tijekom cjelokupnog trajanja projekta održat će se još 4 dodatna sastanka, uz još jednu međunarodnu konferenciju koja će se održati u Bariju. Svi sastanci bit će popraćeni priopćenjima za javnost i konferencijama za medije.
Nadamo se da će projekt, osim ranije spomenutih projektnih ciljeva, također pridonijeti i budućoj suradnji između zemalja projektnih partnera koji sudjeluju u njemu  te boljem razumijevanju problema vezanih uz povezanost zračnog i pomorskog prometa.