X

Promocija 3D animacije dubrovačke karake u okviru EU projekta REMEMBER
Promocija 3D animacije dubrovačke karake u okviru EU projekta REMEMBER

U povodu Dana Europe i 150. obljetnice osnutka Dubrovačkih muzeja, Dubrovački muzeji u suradnji s Lučkom upravom Dubrovnik, u ponedjeljak 9. svibnja 2022. godine u tvrđavi sv. Ivana u Pomorskom muzeju organizirano je predstavljanje realistične 3D animacije karake (autor 3D animacije Dario Bajurin, produkcija Unimedia) – najznamenitijeg trgovačkog broda Dubrovačke Republike, koja je izrađena u sklopu EU projekta  REMEMBER, u okviru Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014.–2020., u kojemu je Lučka uprava  Dubrovnik jedan od projektnih partnera. 

Europskim projektom REMEMBER - REstoring the MEmory of Adriatic ports sites. Maritime culture to foster Balanced tERritorial growth (Oživljavanje sjećanja na jadranske luke. Pomorska kultura za poticanje teritorijalnog rasta) u koji je uključeno 8 pomorskih gradova na dvije strane Jadrana (Ancona, Ravenna, Venecija, Trst, Rijeka, Zadar, Split i Dubrovnik) nastoji se valorizirati materijalna i nematerijalna pomorska kulturna baština kao resurs koji je stoljećima omogućavao stvaranje ekonomskog, kulturnog i umjetničkog bogatstva.
Zahvaljujući sredstvima iz Programa prekogranične suradnje Italija–Hrvatska 2014.–2020., Lučke uprave za srednji i sjeverni Jadran sa sedam partnera (Lučka uprava za srednji i sjeverni Jadran, Lučka uprava za istočni Jadran, Politehničko sveučilište regije Marche, Lučke uprave Zadar i Dubrovnik, Narodni muzej Zadar, Javna ustanova za razvoj Splitsko-Dalmatinske županije i Klaster intermodalnog prijevoza Rijeka) sudjeluju u izradi prijedloga za novi oblik predstavljanja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti pojedinih luka, uz prikazivanje još nepoznatih aspekata, a sve u cilju pružanja novog načina korištenja sadržaja i pristupa saznanjima o povijesti i tradicijama pomorstva, o objektima i infrastrukturama vezanim za život i funkcionalnost luka. Nove tehnologije s najmodernijim uređajima učinit će takvo predstavljanje atraktivnim i pristupačnim svim posjetiteljima. Materijalna i nematerijalna pomorska i druga kulturna baština kroz projekt REMEMBER sadržana je i predstavljena na 
zajedničkoj platformi partnera projekta nazvanoj ADRIJO, kojoj će se moći pristupiti preko linka www.adrijo.eu.

Pored prikupljenih povijesnih sadržaja, izrade kratkog filma Karaka i ADRIJO platforme, kroz suradnju Lučke uprave Dubrovnik i Pomorskog muzeja Dubrovačkih muzeja osmišljen je i realiziran u tvrđavi sv. Ivana u sklopu stalnog postava info kutak, u kojemu će se prikazivati animacija o najvećem trgovačkom jedrenjaku Dubrovačke Republike, kao simbolični doprinos ponude posjetiteljima Pomorskog muzeja. Za potrebe prikazivanja izrađen je i drveni stalak u obliku brodskog rebra dubrovačke karake, koji je osmislio i izradio preparator za drvo Dubrovačkih muzeja Željko Ćatić.

Na predstavljanju je uz ravnateljicu Dubrovačkih muzeja Ivonu Michl govorila i Kristina Laptalo, voditeljica Odjela za kontroling i EU projekte Lučke uprave Dubrovnik.