X

Nastup „Croatian Cruise Ports“ na konvenciji „Seatrade Cruise Global 2022.“
Hrvatske lučke uprave Dubrovnik, Split, Zadar i Rijeka sudjelovale su na najvećoj svjetskoj konvenciji posvećenoj cruise industriji „Seatrade Cruise Global", koja se nakon dvogodišnje stanke uzrokovane pandemijom COVID-19 održala od 25.-28. travnja 2022. godine u Miamiju.
Za vrijeme konvencije održane su konferencije i sastanci na kojima su razmijenjeni aktualizirani podaci sektora i nastavljeni dijalozi između brodara i lučkih uprava prema zajedničkom cilju: održivom razvoju, sigurnosti i kvaliteti usluge. Hrvatskim lukama, u zajedničkom promicanju kruzing turizma u Hrvatskoj, pridružili su se i brojni dionici cruise industrije, turističke i pomorske agencije. Poseban interes iskazan je za inicijativu „Respect the City", projekt strateškog upravljanja destinacijom.
U sklopu službenog posjeta gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković održao je sastanak s predsjednicom CLIA-e na kojem je dogovoren daljnji nastavak partnerske suradnje, koja je rezultirala brojnim značajnim pozitivnim promjenama u Dubrovniku po pitanju upravljanja i uspostave održivog turizma od dnevnih limita u broju istovremenih dolazaka brodova, uvođenju cruise taksi do povećanja kvalitete pružene usluge putnicima na kružnim putovanjima, kao i svim drugim posjetiteljima.
Do kraja 2022. godine u Dubrovniku se očekuje 345 ticanja brodova na kružnim putovanjima, sa 511.000 putnika, što je u potpunosti usklađeno s planovima održivog razvoja turizma u destinaciji. Maksimalni broj putnika s brodova na kružnim putovanjima u Dubrovniku tijekom cijele 2022. godine iznosi 4.000 putnika istovremeno, odnosno u prosjeku dva broda na vezu.